ArchiMate

ArchiMate er et åbent og uafhængigt modelleringssprog for virksomhedsarkitektur til understøttelse af beskrivelse,analyse og visualisering af arkitektur inden for og på tværs af forretningsområder på en entydig måde. Modeller har spillet en vigtig rolle i erhvervslivet i lang tid. Procesmodeller, informations- og datamodeller, applikationslandskaber, strategiske modeller, operationelle modeller. Organisationer forsøger at forbinde de forskellige modeller for at få indsigt i, hvordan organisationen fungerer fra mange forskellige perspektiver. Normalt bliver modeller mere på højt niveau med fokus på essensen af ​​organisationen.

Dette behov har ført til udviklingen af ​​ArchiMate-sproget, som tillader modeller på højt niveau inden for et domæne, og tillader modellering af forholdet mellem flere domæner.

archimate kryds forbindelse mellem lag

Et eksempel på et ArchiMate-diagram, der består af elementer defineret på tre lag med modellering: Teknologilag – Forretningslag – Applikationslag .Dette viser sammenkoblingen mellem disse objekter på de forskellige lag.

Hvorfor ArchiMate

ArchiMate® er et åbent standard virksomhedsarkitektursprog fra Open Group, baseret på IEEE 1471-standarden. Det tilbyder et fælles sprog til beskrivelse af konstruktion og drift af forretningsprocesser, organisationsstrukturer, informationsstrømme, IT-systemer og teknisk infrastruktur, der kan bruges af Enterprise Architects til at beskrive, analysere og tydeligt visualisere forholdet mellem forretningsdomæner.

ArchiMate adskiller sig fra andre sprog, såsom Unified Modelling Language (UML) og Business Process Modelling and Notation (BPMN) ved sit scope for virksomhedsmodellering.

De vigtigste koncepter og forhold i ArchiMate-sproget kan ses som en ramme, det såkaldte Archimate Framework: Det opdeler virksomhedsarkitekturen i et forretnings-, applikations- og teknologilag. I hvert lag overvejes tre aspekter: aktive elementer, en intern struktur og elementer, der definerer brug eller kommunikation af information.

Et af målene med ArchiMate-sproget er at definere forholdet mellem begreber inden for forskellige arkitekturdomæner. Begreberne for dette sprog holder derfor midten mellem de detaljerede koncepter, der bruges til modellering af individuelle domæner (for eksempel UML til modellering af softwareprodukter), og BPMN, der bruges til forretningsprocesmodellering.

Fordelene ved ArchiMate

De største fordele ved ArchiMate til modellering af dine virksomhedsarkitekturer er:

ArchiMate er en international, leverandøruafhængig standard af The Open Group, der frigør dig fra lock-in af leverandørspecifikke værktøjer og rammer. Der er aktiv support fra ArchiMate Forum for The Open Group.

Dets velbegrundede koncepter og modeller giver præcision. Det hjælper dig med at komme væk fra ‘fuzzy images’ billedet af arkitektur. Det er et slankt og simpelt sprog. Det indeholder lige nok koncepter til modellering af virksomhedsarkitektur og er ikke oppustet til at omfatte alt muligt. Dens ensartede struktur gør det nemt at lære og anvende.

Det har klare links til eksisterende tilgange til specifikke arkitekturområder såsom software eller forretningsprocesser.

Flere koncepter i ArchiMate er bevidst lånt fra andre sprog som UML eller BPMN for at give en let bro. Det ordinerer ikke een måde at arbejde på, men det er let at kombinere med eksisterende metoder som TOGAF.

Det er afprøvet og testet af mange forskellige brugerorganisationer og understøttes af adskillige konsulentfirmaer og softwareværktøjer.

ArchiMate i Enterprise Architect

At udvikle ArchiMate diagrammer er hurtigt og enkelt ved hjælp af ArchiMate MDG Technology. ArchiMate-faciliteterne leveres i form af:

Flere ArchiMate-diagramtyper, der er åbnet via dialogen ‘Nyt diagram’

Et omfattende sæt ArchiMate-sider i værktøjskassen til hver diagramtypeArchiMate element- og relationsposter i menuen ‘Værktøjskasse-genvej’ og Quick Linker

Enterprise Architect understøtter i øjeblikket integration med udgivelser af ArchiMate til og med ArchiMate 3.1.

buz+process

Et synspunkt om samarbejde af  forretnings-proces  der beskriver, hvordan forretningsprocesser forholder sig til hinanden og med deres miljø. Dette inkluderer forhold til forretningsservice og forretningsobjekter og de roller og skuespillere, der udfører processerne, eller som er berørt af dem.

app-samarbejse

Et synspunkt om samarbejde der beskriver forholdet mellem applikationskomponenter og deres placering, de tjenester, de leverer eller bruger, og den information, der flyder mellem dem.